Kwartaalupdate: Q2 2021 Nederlandse woning- en hypotheekmarkt

Met deze kwartaalupdate van het tweede kwartaal van 2021 informeren wij u over de belangrijkste gebeurtenissen in de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt.

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogtes

In Q2 2021 zijn de Nederlandse huizenprijzen met 13% (joj) gestegen. Dit is een van de hoogste groeipercentages sinds het begin van de eeuw. Eenzelfde trend met hoge groeipercentages is wereldwijd waarneembaar. In Nederland is de prijsstijging vooral te danken aan het herstellende consumentenvertrouwen, een blijvend lage rente en het zeer beperkte aanbod van woningen.

Economie herstelt zich fors na de pandemie

Gesterkt door een van de meest uitgebreide steunpakketten van Europa, weet de Nederlandse economie zich te herstellen van alle problematiek rondom Covid-19. Toch houdt de Nederlandse overheid de steunpakketten tot zeker eind september van dit jaar aan. Ook nu de meeste volwassenen zijn gevaccineerd en de grootste beperkingen zijn opgeheven. 

Vertrouwen in de woningmarkt blijft positief

In lijn met de herstellende economie heeft ook het consumentenvertrouwen het niveau van voor de pandemie bereikt. Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt heeft al aan het begin van 2021 het niveau van voor de pandemie bereikt. Het blijvende hoge vertrouwen in de huizenmarkt zorgen voor een sterke vraag vanuit huizenkopers. 

Vertrouwen in de woningmarkt blijft positief

Transactievolume blijft hoog

Met bijna 53.000 verkochte woningen in Q2 2021 blijft het aantal transacties op een structureel hoog niveau. Ondertussen leidt het hoge aantal transacties tot een daling in het aanbod van koopwoningen. In het tweede kwartaal staan er ongeveer 15.500 woningen te koop. Dit is het laagste aantal sinds begin 1995.

Hypotheekvolume blijft hoog

Met een hypotheekvolume van € 37,5 miljard in Q2 2021 (€ 39,8 miljard in Q1 2021), blijft het hypotheekvolume op een structureel hoog niveau. Dit kan worden verklaard door de geleidelijke daling van de hypotheekrente sinds het derde kwartaal van vorig jaar. Hoewel de hypotheekrente al enige jaren daalt, stabiliseerde deze in het afgelopen kwartaal en steeg deze in de laatste weken weer voorzichtig. 

Hypotheekvolume blijft hoog

Marktaandeel institutionele partijen stijgt

In Q2 2021 hebben de drie Nederlandse grootbanken marktaandeel verloren ten opzichte van het eerste kwartaal (-4.1%). Hypotheekverstrekkers in opdracht van institutionele partijen wonnen juist marktaandeel (+2.3%).

Download de kwartaalupdate PDF

Op deze pagina leest u een samenvatting van de kwartaalupdate. Wilt u de volledige update lezen? Dwnload de kwartaalupdate Q2 2021 (PDF, Engelstalig)

Blijf op de hoogte van onze updates

Wilt u een e-mail van ons ontvangen, zodra we nieuwe informatie voor u hebben over investeren in Nederlandse hypotheken? Meld u dan aan voor onze updates.

Summary
  • Huizenprijzen stijgen naar recordhoogtes

  • Economie herstelt zich fors na de pandemie

  • Vertrouwen in de woningmarkt blijft positief

  • Transactievolume blijft hoog

  • Hypotheekvolume blijft hoog

  • Marktaandeel institutionele partijen stijgt

Download de kwartaalupdate Q2 2021 (PDF, Engelstalig)